• IOS Image Rotator
  • IOS Image Rotator
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
banner card
koimitirio
filozoikos

Συνειδητή απόφαση

Email

Όλοι μας έχουμε δεi στους δρόμους της πόλης μας μα και σε άλλες πόλεις να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς περιλαίμιο ή χωρίς λουρί οδηγό σκυλιά, τα λεγόμενα αδέσποτα τα οποία ποικίλουν σε χρώμα, σε ράτσα, σε διαστάσεις. Άλλο μοιάζει με την τάδε φυλή, άλλο με την δείνα και ούτω καθ’ εξής.
Πόσοι από εμάς όμως έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η προέλευση τους; Πως είναι δυνατόν, οι φιλοζωικοί σύλλογοι να είναι πλήρης από σκύλους που έχουν περιμαζέψει, τα δημόσια κυνοτροφεία το ίδιο και παρόλα αυτά ο πληθυσμός των αδέσποτων να αυξάνεται.
Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτή η κατάσταση και άραγε υπάρχουν λύσεις;

Ο κύριος κατά την γνώμη μου λόγος, είμαστε εμείς οι ίδιοι και η λάθος ή η ελλιπής ενημέρωση που έχουμε. Αποτελέσματα στατιστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι το 80% των αδέσποτων προκύπτει από σκυλιά τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και το 20% από αναπαραγωγή αυτών.
Το θέμα μας όμως είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει όσο το δυνατόν αυτή η κατάσταση, η οποία δυσκολεύει εμάς αλλά και τα ίδια τα σκυλάκια. Θα πρέπει λοιπόν πριν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε ένα σκύλο, να έχουμε ξεκαθαρίσει με τον εαυτό μας ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Να είμαστε σίγουροι ότι η απόκτηση ενός σκύλου είναι ανάγκη μας, είτε το θέλουμε για κυνήγι, είτε για φύλακα, είτε για παρέα, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.
Άρα λοιπόν αφού έχουμε εξασφαλίσει τα παραπάνω, τότε είμαστε έτοιμοι για την απόκτηση του σκύλου μας. Η καταλληλότερη ηλικία για να υιοθετήσουμε ένα κουταβάκι είναι όχι μικρότερη των 2 μηνών. Σε αυτή την ηλικία το κουτάβι μας έχει ανοίξει τα μάτια του (γεννιούνται τυφλά), έχει απογαλακτιστεί από την μητέρα του και έχει πάρει τα πρώτα και βασικά μαθήματα ανατροφής & συμπεριφοράς από αυτήν (σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε για τις περιόδους των κουταβιών από την γέννηση έως και την ενηλικίωση  τους).
Εκτός όμως από την ηλικία του σκύλου θα πρέπει να διαλέξουμε και την εποχή που θα βάλουμε στην ζωή μας το κουτάβι που επιλέξαμε, ιδίως αν έχουμε σκοπό να ζει μαζί μας μέσα στο σπίτι. Η καταλληλότερη εποχή λοιπόν είναι το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το υπόλοιπο διάστημα χρίζεται ακατάλληλο. Απλά αυτή η εποχή που αναφέρω έχει τις λιγότερες δυσκολίες για κάποιον νέο ιδιοκτήτη.
Αναλυτικότερα, είναι η εποχή που φεύγει ο χειμώνας, μαζεύονται τα χαλιά συνεπώς η κυκλοφορία & η συμβίωση μας με το σκύλο μέσα στο σπίτι είναι πιο άνετη. Θα μάθει το κουτάβι μας να κάνει τις ακαθαρσίες του έξω από το σπίτι ή σε χώρο που θα του έχουμε προκαθορίσει εμείς χωρίς τα «ατυχήματα»  του να κάνουν ζημιά στα χαλιά και η καθαριότητα να μην είναι τόσο μπελάς από την στιγμή  που η κύστη του κουταβιού τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι πολύ αδύναμη για να συγκρατήσει τις ανάγκες του, άρα αυτού του είδους τα «ατυχήματα» είναι αναπόφευκτα.
Εάν έχουμε παιδιά στην οικογένεια, καλό θα είναι να μην ενδώσουμε στα παρακάλια τους και να μην μπούμε στην διαδικασία απόκτησης σκύλου εάν το παιδί δεν έχει συμπληρώσει το 7ο ή το 8ο έτος της ηλικίας του και άνω. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να αναλάβει κομμάτι της ευθύνης της ανατροφής ενός σκύλου, χωρίς να το φοβάται και χωρίς να το βλέπει σαν ένα παιχνίδι από τα πολλά που πιθανόν να έχει, το οποίο μπορεί να το βαρεθεί και να μην ασχοληθεί ξανά μαζί του, πράγμα που είναι σύνηθες σε μικρές ηλικίες.
Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι τα κουτάβια κάποια στιγμή παύουν να είναι κουτάβια. Συνεπώς η επιλογή που θα έχουμε κάνει θα πρέπει να συμβαδίζει με τον χώρο του σπιτιού μας καθώς και με την ράτσα που έχουμε διαλέξει. Σκεφτείτε σε ένα σπίτι 50 τ.μ. στο οποίο  μένει μια τετραμελής οικογένεια, η επιλογή να είναι ένας σκύλος Αγ. Βερνάρδου.
Τώρα βέβαια σε κάποιους από εσάς να φανούν κάπως κυνικά όλα αυτά και να σκεφτείτε, καλά τι είναι το σκυλί κοστούμι το οποίο πρέπει να το πάρω στα μέτρα μου και πρέπει να έχω καθορίσει και σε ποιες στιγμές της ζωής μου θα το φορέσω; Σε αυτούς λοιπόν θα απαντήσω ΝΑΙ, από την στιγμή που  καθορίσαμε  και ξεκαθαρίσαμε με τον εαυτό μας ότι η απόκτηση ενός σκύλου είναι ανάγκη, όπως ανάγκη είναι το φαγητό, το κοστούμι κ. ο. κ.
Αν όλοι μας ακολουθήσουμε αυτές τις βασικές αρχές, τότε και τα χωρίς τύχη αδέσποτα θα σταματήσουν να υπάρχουν γιατί δεν θα υφίσταται λόγος να εγκαταλειφθούν.

Ιωάννης Δ. Κυρήκος, εκπ/τής σκύλων
Συνεργάτης Guard Dog Training στην Χαλκίδα
email :